Tapak Pizza

Assalamualaikum…Apa khabar semua? Minggu ni lambat saya update di blog sebab agak ‘busy’ dengan Kursus Latihan Pengendali Makanan. Saya jalankan kursus di Langkawi dan juga perlis. Alhamdulillah, seronok berkongsi maklumat dan juga tips keselamatan makanan dengan para peserta.   Dalam post tandoori chicken pizza, saya janji nak kongsikan resepi penghasilan tapak pizza kan? Jadi, hari…

Pendaftaran Premis Makanan #1

[ FAQ: Pendaftaran Premis Makanan #1 ] Sumber dari fsq.moh.gov.my 1. APA DEFINISI PREMIS MAKANAN? “Premis Makanan” ertinya premis yang digunakan bagi atau berkaitan dengan penyediaan, pengawetan, pembungkusan, penyimpanan, pengiriman, pengedaran atau penjualan apa-apa makanan atau pelabelan semula atau pemprosesan semula atau pembaikan semula apa-apa makanan 2. MENGAPA PREMIS MAKANAN PERLU DIDAFTARKAN? Peraturan-Peraturan Makanan 2009…

Sardin Roll Pengikat Kasih

Assalamualaikum… Nama resepi hari ni pun dan semacam kan? Haaaa… ni antara ‘snacking’ kegemaran saya. Selalunya saya mintak wife buatkan untuk sarapan atau minum petang. Simple tetapi sangat singnifikan untuk saya. Jadi semalam, saya mintak wife buatkan sardin roll. Dah alang-alang dia buat, saya bagitau apa kata kita kongsikan resepi ni. Boleh jugak buat rujukan…