Portuguese Egg Tart

Assalamualaikum… Pejam celik sudah sebulan kita menyambut bulan syawal dan blog dailyBAKE pun sudah hampir sebulan usianya. Selamat datang kembali dan hari ni, saya nak kongsikan satu resepi yang mudah dan menjadi trend di kalangan pembeli mahupun pemain industri bakeri. Kita terbang ke negara Portugal, sebabnya resepi kita hari ni adalah… PORTUGUESE EGG TART Merupakan…

Apa Khabar Papan Pemotong?

[Tip Makanan Bersih dan Selamat] – Asingkan papan pemotong untuk makanan mentah dan yang telah dimasak. Ini penting untuk mengelak berlakunya pencemaran silang. Apa tu PENCEMARAN SILANG? Pencemaran silang adalah satu proses di mana bakteria berbahaya atau mikroorganisma lain secara tidak sengaja dipindahkan dari satu tempat/objek/bahan ke satu tempat/objek/bahan yang lain. (dari bahan mentah ke…

Tandoori Chicken Pizza

Assalamualaikum dan apa khabar? Resepi yang saya nak kongsikan hari ni merupakan Asian-italian fusion! Ayam tandoori dan pizza. Perancangan asalnya, menu bagi minggu ni adalah classified chicken pizza (ala dominos). Tetiba teringin nak buat ayam tandoori, terus tukar menu. InsyaAllah, classified chicken pizza akan masuk dalam waiting list untuk minggu-minggu seterusnya. Pizza!!! Antara menu kegemaran…

Garlic Bread

Assalamualaikum… Baru-baru ni saya ada kongsikan resepi sup cendawan berkrim kan? Rasa tak lengkap pula bila hirup sup saja kan?   Hari ni saya kongsikan resepi roti bawang putih atau sememangnya kita semua sangat ‘familiar’ dengan ‘garlic bread’   Sangat mudah dan senang! BAHAN-BAHAN Roti sandwich/ baguette 200 g margerin 5 g daun ketumbar/ parsley…

Spaghetti Aglio E Olio

Assalamualaikum… Antara menu popular sekarang di Malaysia adalah pasta. Anak saya yang baru berumur 2 tahun 6 bulan juga tidak terkecuali. Pandai pulak tu sebut spaghetti dengan macaroni.   Hari ni saya nak kongsikan resepi spaghetti aglio olio. Terima kasih kepada Chef Amer Hamzah untuk resepi yang boleh saya katakan 5 bintang. Tahun lepas semasa…