Bahan Mentah Bersih?

on

[ Tips Makanan Bersih dan Selamat ]

Cuci bahan mentah sehingga bersih sebelum digunakan.

Musim hari raya ni, ramai yang akan buat rumah terbuka kan? Jadi, pastikan bahan mentah yang kita nak guna untuk masak, (ayam,daging, telur, sayur dan sebagainya) di basuh dengan bersih untuk mengelak makanan daripada tercemar.

Jangan ambil mudah sebab antara faktor utama berlaku keracunan makanan adalah disebabkan oleh pencemaran silang daripada bahan mentah yang digunakan.

Tinggalkan kenangan yang indah-indah untuk tetamu yang datang ke rumah kita. Sedap sket telinga dengar, kata sedap la masakan rumah dia, bersih pulak tu. Daripada dengar, ish,aku serik la p beraya rumah si polan tu, sakit perut dibuatnya. tak ke bernanah telinga dengar.

Selamat Ber ‘Open House’ =)

13432292_1149396138446215_6569500786996576079_n

Kredit gambar dari Bahagian Keselamatan dan Kualiti Makanan KKM

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s