Egg Wraps

Assalamualaikum…. Dah lama saya tak update blog ni. Malam ni kuatkan semangat juga untuk update resepi baru. Resepi ni sesuai dihidangkan waktu sarapan pagi esok.   BAHAN-BAHAN 3 keping   roti tortila 2 biji         telur 10 g           mentega 20 g           bawang besar 20 g   …

Tapak Pizza

Assalamualaikum…Apa khabar semua? Minggu ni lambat saya update di blog sebab agak ‘busy’ dengan Kursus Latihan Pengendali Makanan. Saya jalankan kursus di Langkawi dan juga perlis. Alhamdulillah, seronok berkongsi maklumat dan juga tips keselamatan makanan dengan para peserta.   Dalam post tandoori chicken pizza, saya janji nak kongsikan resepi penghasilan tapak pizza kan? Jadi, hari…

Pendaftaran Premis Makanan #1

[ FAQ: Pendaftaran Premis Makanan #1 ] Sumber dari fsq.moh.gov.my 1. APA DEFINISI PREMIS MAKANAN? “Premis Makanan” ertinya premis yang digunakan bagi atau berkaitan dengan penyediaan, pengawetan, pembungkusan, penyimpanan, pengiriman, pengedaran atau penjualan apa-apa makanan atau pelabelan semula atau pemprosesan semula atau pembaikan semula apa-apa makanan 2. MENGAPA PREMIS MAKANAN PERLU DIDAFTARKAN? Peraturan-Peraturan Makanan 2009…

Sardin Roll Pengikat Kasih

Assalamualaikum… Nama resepi hari ni pun dan semacam kan? Haaaa… ni antara ‘snacking’ kegemaran saya. Selalunya saya mintak wife buatkan untuk sarapan atau minum petang. Simple tetapi sangat singnifikan untuk saya. Jadi semalam, saya mintak wife buatkan sardin roll. Dah alang-alang dia buat, saya bagitau apa kata kita kongsikan resepi ni. Boleh jugak buat rujukan…

Portuguese Egg Tart

Assalamualaikum… Pejam celik sudah sebulan kita menyambut bulan syawal dan blog dailyBAKE pun sudah hampir sebulan usianya. Selamat datang kembali dan hari ni, saya nak kongsikan satu resepi yang mudah dan menjadi trend di kalangan pembeli mahupun pemain industri bakeri. Kita terbang ke negara Portugal, sebabnya resepi kita hari ni adalah… PORTUGUESE EGG TART Merupakan…

Apa Khabar Papan Pemotong?

[Tip Makanan Bersih dan Selamat] – Asingkan papan pemotong untuk makanan mentah dan yang telah dimasak. Ini penting untuk mengelak berlakunya pencemaran silang. Apa tu PENCEMARAN SILANG? Pencemaran silang adalah satu proses di mana bakteria berbahaya atau mikroorganisma lain secara tidak sengaja dipindahkan dari satu tempat/objek/bahan ke satu tempat/objek/bahan yang lain. (dari bahan mentah ke…

Tandoori Chicken Pizza

Assalamualaikum dan apa khabar? Resepi yang saya nak kongsikan hari ni merupakan Asian-italian fusion! Ayam tandoori dan pizza. Perancangan asalnya, menu bagi minggu ni adalah classified chicken pizza (ala dominos). Tetiba teringin nak buat ayam tandoori, terus tukar menu. InsyaAllah, classified chicken pizza akan masuk dalam waiting list untuk minggu-minggu seterusnya. Pizza!!! Antara menu kegemaran…

Garlic Bread

Assalamualaikum… Baru-baru ni saya ada kongsikan resepi sup cendawan berkrim kan? Rasa tak lengkap pula bila hirup sup saja kan?   Hari ni saya kongsikan resepi roti bawang putih atau sememangnya kita semua sangat ‘familiar’ dengan ‘garlic bread’   Sangat mudah dan senang! BAHAN-BAHAN Roti sandwich/ baguette 200 g margerin 5 g daun ketumbar/ parsley…

Spaghetti Aglio E Olio

Assalamualaikum… Antara menu popular sekarang di Malaysia adalah pasta. Anak saya yang baru berumur 2 tahun 6 bulan juga tidak terkecuali. Pandai pulak tu sebut spaghetti dengan macaroni.   Hari ni saya nak kongsikan resepi spaghetti aglio olio. Terima kasih kepada Chef Amer Hamzah untuk resepi yang boleh saya katakan 5 bintang. Tahun lepas semasa…

Bahan Mentah Bersih?

[ Tips Makanan Bersih dan Selamat ] Cuci bahan mentah sehingga bersih sebelum digunakan. Musim hari raya ni, ramai yang akan buat rumah terbuka kan? Jadi, pastikan bahan mentah yang kita nak guna untuk masak, (ayam,daging, telur, sayur dan sebagainya) di basuh dengan bersih untuk mengelak makanan daripada tercemar. Jangan ambil mudah sebab antara faktor…

Creamy Eggcellent Sandwich

Assalamualaikum… Apa khabar semua? Posting saya yang pertama dan saya berasa sangat teruja memandangkan sudah lama tidak ber’blogging’. Hari ini merupakan hari ke-2 umat Islam seluruh dunia menyambut perayaan Hari Raya Aidilfitri dan saya percaya ada dikalangan kita yang sedang sibuk merancang untuk mengadakan rumah terbuka. Apa menu nanti ye? Dan saya percaya menu wajib…

Mushroom Soup Berkrim

Assalamualaikum… Hari ni saya nak kongsikan satu ‘Appetizer’ yang mudah dan senang. Cara penyediaan tidak susah dan saya sangat berpuas hati dengan rasanya. Untuk pasangan yang baru berkahwin, boleh cuba resepi ni untuk pikat hati mertua. Sebabnya, ‘appetizer’ ni disukai semua lapisan umur, kanak-kanak mahupun orang dewasa. Orang tua-tua kata, nak pikat hati pasangan atau…